top of page

Modellen som bygger ihop pusselbitarna

RÅSLÄTT│Alla områden har sina problem. Vissa har svårt att stoppa dem och andra tar hand om dem.
Underground i Råslätt har byggt en unik modell för att förebygga problem i samhället.

– Nästa stopp: Råslätt, säger den inspelade rösten i bussen.

 

Jag tittar ut över betonghusen i förorten och ser att det börjar bli mörkt.  

I dunklet framhävs ljuset från fönsterna som lyser upp området. Jag frågar en man som visar mig vägen till stadsgården där jag ska träffa Peter Magnusson. Vi har hållit kontakten sedan en tid tillbaka, men nu är det dags för en träff. Inne på Råslätts köpcentrum börjar butikerna stänga och det luktar turkiskt kaffe. Jag går ut i den friska luften, tar ett par meter i nordlig riktning ut från köpcentret och där står Peter Magnusson vid ingången till Stadsgården. Han ser glad ut och vi hälsar på varandra.

 

Peter Magnusson, 57,  jobbar som ansvarig för nätverket Underground på Råslätt. Nätverket jobbar inte bara med att sysselsätta ungdomar, bjuda på aktiviteter och roliga timmar. Tittar man in i nätverkets stadgar handlar det mycket om att uppfostra och lära ungdomar och barn att respektera varandra. Det är på Underground som de unga på Råslätt utvecklas tillsammans.


 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

Men varför finns Underground?

​

Svaret är att Råslätt har utvecklats till ett utsatt område i Sverige. För ett par år sedan ägde kravaller rum på gatorna i förorten. Skjutningar och bilbränder blev en sinnebild för Råslätt i media. Polisen beskriver Råslätt som ett område med låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället. Tittar man närmare på den socioekonomiska bilden är medianlönen 100 000 kronor lägre i Råslätt än i övriga Jönköping.

 

Med andra ord har det funnits problem och än idag kvarstår en del frågetecken. Men trots det är det hårt arbete som gäller i betongens Råslätt.

 

21 juli 2015 var dagen då allt förändrades.

​

                     Det finns inte en unge eller en

           familj som faller mellan stolarna.

           – Peter Magnusson

​

Underground tog tag i området tillsammans med bland annat kommun och polis. De utvecklade en modell som har hyllats av rikspolischefen Dan Eliasson som tyckte att det var en modell för övriga Sverige att titta på. Idag träffas Underground, familjer, kommun, skolor, fältassistenter, områdespolis och bostadsbolag en gång i veckan. Dialogen ska ge lösningar - det är metoden som ska göra Råslätt till ett samhälle där alla vill bosätta sig i framtiden. Ett samhälle med mindre problem och med en mångkultur som bjuder på nya perspektiv.

 

– Idag är det mest effektiva mötet vi har. Det finns inte en unge eller en familj som faller mellan stolarna. Håller någon på att spåra ur - då ser vi det, och gör något åt det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

 

Om någon håller på att “spåra ur”, vad gör ni rent konkret?

– När vi märker att det är några killar som kommer med dåligt inflytande så punktmarkerar vi dem från början. Det är viktigt att vi är där och markerar och följer med så att det inte utvecklas till något negativt.

– I vissa fall har vi pratat med familjer och hållit ett nära samarbete med lokalpolisen, när vi ser att någon håller på med dumheter.

 

Men varför ska en ungdom sommarjobba på kommunen och tjäna 10 000 när den kan beckna och tjäna 100 000 kronor?

– Var är de idag? Några av dem sitter i fängelse eller på institution. Många ligger i graven och andra är bara helt utslagna. Det är ingen som har blivit miljonär eller gått runt med guldkedjor i längden. Jag har aldrig mött en ungdom som inte vill ha ett bättre liv.

 

Peter Magnusson berättar också att tjejer står i centrum för den framgångsrika modellen som har gjort att brottsligheten har sjunkit på Råslätt. I aktivitetsprogrammen och utbildningarna som Underground håller i, är tjejerna representerade i hög grad och i vissa fall varit i majoritetet.

 

Det har varit medvetet att tjejerna ska få ta plats och visa vägen.

 

– Många av tjejerna är starka och vågar att styra upp, till exempel när det var kravaller för ett par år sedan så byggde vi på tjejerna i verksamheten. Tjejerna är en orsak till att varför Råslätt fungerar.

 

– Vi har en modell som bygger på starka kvinnor, en djup samverkan mellan olika organisationer och myndigheter, men också stort engagemang och hjärta.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

Peter visar mig lokalerna på Stadsgården som Underground har tillgång till. Här går det att fika, spela pingis och göra egen musik. Det är nog svårt att ha tråkigt här och för Peter Magnusson handlar det om att ge de unga hopp.

 

– För 10-15 år sedan fanns det inget hopp för våra ungdomar. Många sa så att hur mycket jag än kämpar och skaffat mig en utbildning kommer jag ändå inte fått ett bra jobb eller komma in i samhället, säger Peter samtidigt som han försöker hitta orden:

 

– För att synas valde de då att göra något destruktivt och det valde media att spela på när de bara började skildra just de destruktiva. På något sätt har jag blivit arg för det är inte sanningen. Jag har alltid varit trygg i Råslätt, mina barn och barnbarn har växt upp där.

​

                      Ni måste också skildra hjältar

                och sluta gör alla till offer.

                      – Peter Magnusson

 

Har du gjort något åt medias rapportering?

– Jag ringde upp redaktionerna här i Jönköping och sa att de inte bara speglade samhället utan också formade det. Jag skällde ut dem och sa: Ni måste också skildra hjältar och sluta gör alla till offer. De måste bearbeta sina fördomar om förorten.

 

Det går inte att tvivla på att Peter Magnusson kan gå långt i sitt engagemang för ungdomarna här i Råslätt. Inte minst när det kommer till utbildning.

 

– Vi jobbar med skolan, för många skolor, inte minst gymnasieskolor sviker våra ungdomar. Då jobbar vi med att hjälpa dem med läxorna och ibland går vi med till deras skola och läser upp skollagen för skolan för att de behöver en fair chans, säger han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag och Peter tittar på varandra och ser ut över området. Efter rundvandringen i Stadsgården går det konstatera att det finns utrymme för frihet för ungdomarna på Råslätt. Modellen som bygger på ett tryggare samhälle är en grundsten i en framtid som är ljus. Det finns något annat att göra än att bränna bilar, eller hålla på med droger. Det går att bygga en framtid på Råslätt.

 

Men innan jag sätter punkt för mitt besök har jag en fråga kvar.

 

Varför gör ni det här för ungdomarna?

Peter Magnusson tänker en stund innan han sätter sig i bilen och snön börjar falla i skuggan av solens nedgång.

 

– Vi ser potential i ungdomarna, och kan man se det tidigt kan man förebygga så att inga problem inträffar.

Stadsgården där ungdomar umgås på Råslätt, i Jönköping. Foto: Elvedin Basic

Bakom Stadsgården lyser betongens färger upp på Råslätt.  Foto: Elvedin Basic

Råslätt, Jönköping. Foto: Elvedin Basic

Beckna betyder i det här fallet att langa och sälja droger. I andra fall kan det betyda att bara sälja.

BECKNA - ordets betydelse

Råslätt byggdes i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, som en del av miljonprogrammet. Området planerades ursprungligen för cirka 6 000 invånare och byggnationen var en av de största enskilda entreprenader som utförts inom bostadssektorn i Sverige. Stadsdelen består av två bostadsområden åtskilda av ett centrum med skolor och butiker. En viktig anledning till att man valde att bygga höga hus var att man ville spara så mycket som möjligt av naturen i området.

Fakta: Råslätt
bottom of page